Hírek, események

Elhunyt Törőcsik Mari

86 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt a Nemzet Színésze, az a kétszeres Jászai Mari-díjas és háromszoros Kossuth-díjas színművész, akit mindenki csak becenevén, Törőcsik Mariként emlegetett.

Törőcsik Mari 1935-ben született a Heves megyei Pélyen. Édesanyja tanító volt, édesapja iskolaigazgató. A filmeket már kisgyerekkorában, nagyapjának kis mozijában megszerette. 19 éves korában vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, de még el sem végezte, amikor első nagy sikerét aratta Fábri Zoltán Körhinta című filmjében 1956-ban. Fábrinak nemcsak a filmes áttörést, hanem a nevét is köszönhette, ő javasolta, hogy Mariann helyett Mari néven szerepeljen (az eredeti neve Marián volt).

Forrás: a Nemzeti Színház honlapja

„A Nemzeti Színház társulata mély fájdalommal tudatja, hogy ma hajnalban, hosszú betegeskedés után, életének 86. évében elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Törőcsik Marit a Nemzeti Színház saját halottjának tekinti” – olvasható a Nemzeti Színház honlapján.

Közös filmek

Latinovits Zoltán első filmjében, mely az országos ismertséget hozta neki, az 1959-es Gyalog a menyországba címűben (r. Fehér Imre), éppen Törőcsik Mari volt a partnere. De a magyarok egyik legkedveltebb színésznője számos más alkalommal is játszott együtt Latinovitscsal vagy Ruttkai Évával. A teljesség igénye nélkül:

Különös, csendes, kislányos bájával szinte azonnal belopta magát a szívünkbe. Legyen nyugalma csendes!

[Kiemelt kép forrása: mafab.hu]

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük