Könyvismertetők

Régi adósságot törlesztek ennek az oldalnak a megteremtésével. A listázott könyvek rövid ismertetői vagy, esetenként hosszabb recenziói olvashatók majd itt, könnyebb tájékozódási lehetőséget nyújtva az olvasóknak.

Széman E. Rózsa, főszerk.

[A kiemelt kép Gábor–Szigethy Álomszínészpár c. könyve borítójának felhasználásával készült.]


A közöttünk élő Színészkirály

Könyvbemutató: 2013. okt. 10.

Ez a könyv mindenkit meggyőzhet afelől, hogy Latinovits Zoltán nem volt öngyilkos. Engem nem kellett, mert én ezt mindig is tudtam – így indította Szigethy Gábor színháztörténész Tarics Péter (I)gazság és lehetőség között. Hogyan élt és halt meg Latinovits Zoltán? c. kötetének bemutatóját. Tarics Péter újságíró, író a Felvidéken, Révkomáromban él, ez a most megjelent kötet 28 éves gyűjtő- és kutatómunkájának eredménye. Valóságos oknyomozást folytatott, melyben felderítette az 1976 júniusa óta kérdések és találgatások százával körülvett halálos baleset körülményeit, szemtanúkat, rokonokat, barátokat, ismerősöket keresett fel. Interjút készített a mozdonyvezetővel, az ügy akkori koronatanújával, Latinovits Zoltán édesanyjával, Frenreiszné Gundel Katalinnal, azokkal a balatonszemesi emberekkel, akikkel Latinovits aznap találkozott, akik kihívták a mentőt, az orvossal, aki megállapította a halál beálltát. Szigethy ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, beszélgetésre, vitára invitálva a szerzőt, hogy bár való igaz, Tarics olyan embereket keresett most fel, akiket akkor, amikor a baleset történt, egyáltalán nem kérdeztek meg, azonban azóta eltelt majdnem 40 év, az emberi emlékezetnek pedig megvan az a tulajdonsága, hogy egy idő után átalakul olyanná, amilyen szeretnénk, hogy legyen. A szerző azonban azt vallja, hogy ha több ember külön-külön ugyanazt mondja, akkor ott nem beszélhetünk emlék(ezet)-módosulásról.

„»Semmit nem lehet megszállottság nélkül csinálni« – vallotta Latinovits Zoltán a Dunántúli Napló 1976. január 26-ai számában megjelent interjúban. Ezzel a megszállottsággal kutatta több mint két és fél évtizedig az ő életét, művészetét, lelkületét, halálának körülményeit.” – indítja a szerző ajánlásával a könyvet. A három fő részre tagolható kötet első nagy egységében Latinovits mint művész-ember jelenik meg, a második egység, a legterjedelmesebb, a nyomozást mutatja be, eddig nem publikált dokumentumokat sorakoztat fel és bizonyítja az öngyilkosság cáfolatát, míg a harmadik, több részre tagolható egységben fényképek, Latinovits rajzainak felvételei, az utókor tisztelete, valamint a szerző Latinovits-drámája látható-olvasható. Latinovits Zoltánt kedvelők könyvespolcáról nem hiányozhat ez a kötet, mert valóban olyan anyagot tartalmaz, melyről eddig sehol nem olvashattunk. De a szkeptikusok, a hiszem, ha látom jelmondattal tamáskodóknak is magyarázattal, konkrét bizonyítékokkal szolgál Latinovits halálának körülményeit illetően. Megtudhatjuk belőle, hogy mi is történ(hetet)t valójában, hogy sem nem a vonat elé vetette magát, sem felugrani nem akart rá, és azt is, hogy a vonat miért mehetett tovább anélkül, hogy akár egyetlen fotó is készült volna róla. Az akkori hatóságok nem kívántak „Latinovits-ügyet” csinálni az esetből, ezért szokatlan csendben történt a temetés is. Ám már a rendszerváltás óta is több mint 20 év telt el, ideje volt a rég eltitkolt majd elfeledett anyagokat, aktákat elővenni, és a kétkedők számára is megdönthetetlenül igazolni, hogy Latinovits Zoltán 1976. június 4-én nem lett öngyilkos.

A családias légkörben, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet körtermében megtartott bemutatón a résztvevők egypár olyan részletről is tudomást szerezhettek, amelyek, személyiségjogi vagy kegyeleti okokból a kötetbe nem kerültek be, valamint, zárszóként, meghallgathatták a Színészkirály emlékére, emlékének írott versek közül Semsák Liza alkotását.

Tarics Péter: (I)GAZSÁG ÉS LEHETŐSÉG KÖZÖTT. Hogyan élt és halt meg Latinovits Zoltán? Budapest, Hungarovox Kiadó, 2013. Fűzött színes keménykötés, színes fotókkal, könyvjelzővel; 460 oldal, 18×23 cm. Ár: 5.600 Ft [a bemutatókor érvényes]

A könyvről további recenzió(k) itt olvasható(k):

https://kisszoltan.freewb.hu/tarics-peter-latinovits-konyvenek-recenzioja/

Oldalak: 1 2