Pódium

A pódiumműsor minden előadó életében különleges műfaj. Lehet valaki jó színész, de nem biztos, hogy egy egész estét betültő előadóesten is megállja a helyét. Egyik vagy másik nem hasonlítható össze egymással, az előadótehetség pódiumon való megnyilvánulása nem emeli színésztársai fölé a művészt, viszont úgy gondolom, közelebb kerül közönségéhez az, aki saját, önálló műsorral is jelentkezik. Ruttkai Évának ez megadatott.

Legjobb tudomásom szerint olyan önálló műsora, amelyen csak ő egyedül lépett fel, egy volt, a Parancsolj, tündérkirálynőm! című. Latinovits Zoltánnal közösen azonban több helyen  is felléptek egy-egy előadóesttel, hogy „sok vidámságot, örömet, fényt, életet” vigyenek a közönségnek.

  Parancsolj, tündérkirálynőm!

Bemutatója 1976-ban volt, a Korona Pódiumon, és a plakátok tanúsága ellenére is így a helyes (nem a Parancsolj velem, tündérkirálynő! forma) – Szigethy Gábor az általa összeállított, azonok című könyv utószavában írja, ma már kideríthetetlen, mikor, hogyan változott meg a cím. Ruttkai viszont mindig így idézte első mondatát, mellyel háromévesen debütált Lakner bácsi gyermekszínpadán. A előadásban hallhatunk visszaemlékezéseket pályájáról, darabrészleteket, monológokat, verseket, dalokat, sanzonokat. Különleges pillanat, amikor az Antonius és Kleopátra című színdarabból idéz: Kleopátra emlékezik Antoniusra, de Ruttkai Éva is Latinovits Zoltánra (a részletet megtalálják a Videótárban).

Az előadóesttel sokszor, sokfelé lépett fel, például Münchenben, Amerikában 1979-ben, 1977-ben készült róla tv-felvétel. A Duna tv Könny és mosoly című műsorába több részletet is beválogattak. (A műsor megjelent vhs-en.)

Újvidéki előadóest (1969. március 29.)

Valószínűleg egy korábbi, hazai estnek többé kevésbé modosított változata – ám ez csak az én gondolatom. Tény viszont, hogy Ruttkai nagyon szerette, a Színház folyóiratban így beszél róla: „Nemrégiben Latinovits Zoltánnal jugoszláviai magyarok közt jártunk. Közös műsort adtunk. Úgy kezdődött, hogy kijöttünk mindketten a színpadra, és arról beszéltünk, hogy milyen estet szeretnénk. Ő azt mondta, hogy csak a »legnagyobb szabású« irodalmat, a profétikus költőket szeretné idehozni. Én pedig azt mondtam, hogy miért ne játszanánk? És könnyed színpadi párjeleneteket javasoltam. Aztán csináltunk egy estet, amelyben volt Liliom is, meg Romeo és Júlia, volt Ady meg a Kései sirató is, és volt könnyed bolondozás. Nagyon szép, nagyon emlékezetes este volt. Szívesen megismételném sokszor.” (Színház 1967/7.). A műsor a következő volt:

Bevezető
Heltai Jenő: Ferenc József korabeli balladácska (Latinovits Z.)
Összekötőszöveg; Molnár Ferenc: Liliom (részlet)
Összekötőszöveg; József Attila: Mama (Ruttkai É.)
Vörösmarty Mihály: Petike (Ruttkai É.)
Összekötőszöveg; Kosztolányi Dezső: Mostan színes tintákról álmodom (Ruttkai É.)
Ady Endre: Ifjú szívekben élek; Szeretném, ha szeretnének (Latinovits Z.)
Összekötőszöveg; Ady Endre: Krisztuskereszt az erdőn (Latinovits Z.)
Összekötőszöveg; József Attila: Dunánál (Latinovits Z.)
Összekötőszöveg; Ady Endre: Izgága Jézusok (Latinovits Z.)
József Attila: Betlehemi királyok (Ruttkai É.)
Petőfi Sándor: Ivás közben (Latinovits Z.)
Szünet
Karinthy Frigyes: Előszó (Latinovits Z.)
Shakespeare: 75. szonett (Ruttkai É.)
Összekötőszöveg; Shakespeare: Rómeó és Júlia (részlet)
Összekötőszöveg; József Attila: Kései sirató (Ruttkai É.)
Kosztolányi Dezső: Hajnali részegség (Latinovits Z.)
József Attila: Óda (Latinovits Z.)
Radnóti Miklós: Bájoló (Ruttkai É.)
Kosztolányi Dezső: Akarsz-e játszani? (Latinovits Z.)
Radnóti Miklós: Két karodban (Ruttkai É.)
Ady Endre: Őrizem a szemed (Latinovits Z.)
Burns, Robert: John Anderson, szívem, John (Ruttkai É.)
Összekötőszöveg; Heltai Jenő: A néma levente (részlet)
Ady Endre: A tűz márciusa

A felvétel megjelent a Hungarotonnál (közvetlen link).