Beszámolók

XX. Latinovits versmondó találkozó Balatonszemesen

A hagyományokhoz híven június első hétvégéjén, idén 6–8-án rendezték meg a Latinovits Zoltánról elnevezett Kárpát-medencei vers- és prózamondó találkozót, melynek időpontja mindig a Színészkirály június 4-i halálához legközelebb eső hétvége.

A szervező Latinovits Alapítvány, Magyar Versmondók Egyesülete és (nem utolsó sorban) a Latinovits Zoltán Művelődési Ház célja találkozási lehetőséget biztosítani a verskedvelőknek, ezért is nem a verseny-jelleget hangsúlyozzák a rendezvény nevében.

A találkozó június 6-án megemlékezéssel és koszorúzással kezdődött a balatonszemesi temetőben, ahol Latinovits Zoltán mellett a résztvevők megemlékeztek a verseny elindítójának, Csonka Mártának sírjánál is. Ha ő nincsen, mondta Kiss László, a Latinovits Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete (valamint a zsűri) elnöke, ez a találkozó sem jöhetett volna létre.

Versek, film és beszélgetések

A tulajdonképpeni verseny szombaton reggel tíz órakor kezdődött. Takács József, a település polgármestere, Kiss László és Mórocz Zsófia, a Latinovits Zoltán Művelődési Ház megbízott igazgatója köszöntő szavai után előbb az ifjúsági, majd a felnőtt kategória versenyzői léptek a pódiumra. Meglepő, hogy a fiatalok 21 versenyzője mellett 34 felnőtt vett részt a megmérettetésen. A nap este hat órakor kiállítás-megnyitóval, majd a Tanulmány a nőkről c. film levetítésével zárult. Már ami a hivatalos programot illeti, hiszen a beszélgetések éjszakába nyúlóan folytak…

Vasárnap reggel már csak a döntősöknek kellett izgulniuk: a 10 ifjúsági és 15 felnőtt kategóriás versenyző második produkciójának meghallgatása után a zsűri döntött a különdíjak és díjak sorsáról. A tavalyi évben nem adtak ki Latinovits-díjat (a felnőtt kategória első helyezettje részesül a kitüntetésben), idén viszont igen: Jánosi Márton kapta. Az ifjúsági kategória győztese Hodosán Dóra lett. (A díjazottak teljes névsorát elolvashatják, illetve további képeket találhatnak a www.vers.hu oldalon.)

 A Latinovits Zoltán találkozó egyike a legrangosabb országos versenyeknek, és lényege nem is annyira a díjazottá válás, mint a találkozás, egy kellemes hétvége eltöltése a Balaton partján, ismerkedés és kapcsolattartás a hasonló érdeklődésű, szellemiségű emberekkel – vallják szervezők, résztvevők egyaránt. Így tehát örömmel és bizakodva mondjuk mi is: jövőre, veletek, ugyanitt!

 Fényképek a honlap Facebook-oldalán találhatók.

Széman E. Rózsa

(XX. Latinovits-találkozó Balatonszemesen, 2014. jún. 6–8.)

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük