Blog

Sok hűség semmiért

A szerelem öl? Palásthy György filmjében úgy tűnik, nagyon is, vagy legalább is a hűség. De vajon a férfiak szívét megdobogtató Éva (Tordai Teri) femme fatal vagy maga is áldozat?

Az 1966-ban készült Sok hűség semmiért leírása szerint az öregedő Andorka professzor szerencsére gyakran utazik külföldi konferenciákra, lehetőséget teremtve ezzel felesége hódolóinak az udvarlásra. Ám hiába minden, az asszonyka hűséges. De a szerelem, mint az alkohol, öl, legalábbis ezt mondhatjuk Éva asszony udvarlóiról, akik sorban elhunynak… Így a szép asszonykát lassan sorozatgyilkossággal lehet gyanúsítani még akkor is, ha semmi mást nem tesz, csak hűséges. Ám lehet, egyszer az ő szíve is megesik valakin. De ki lesz a szerencsés… – és miért?

A film könnyed komédia, a korból megszokott parádés szereplőgárdát vonultat fel: Tordai Teri mellett Ajtay Andor, Darvas Iván, Balázs Samu, Garas Dezső, Latinovits Zoltán, Sulyok Mária, Bessenyei Ferenc és sorolhatnánk még. A forgatókönyvet az a Gyárfás Miklós írta, aki egy évvel korábban megírta Ruttkainak a Butaságom történetét, majd (többek között) 1967-ben a Tanulmány a nőkről, ’69-ben a Komédia a tetőn és a Történelmi magánügyek szerzője is volt.

Külön érdekessége a filmnek, hogy a Latinovits által játszott szobrász neve Szentirmai – még ha nem is Rudolf, hanem Vince. Viszont Chataquela-t, akibe Szentirmai Rudolf annyira szerelmes volt még Flóra előtt, az Egy magyar nábob c. filmben szintén Tordai Teri játszotta. 🙂

A filmet meg(újra)nézhetjük 2020. jan. 9-én, szombaton 15:35-kor a Duna Tv-n (ism. Duna World, 2020. jan. 10. 02:10).


Stáblista:

Szereplők

Alkotók

port.hu

Képek forrása: bedo.hu, kritikustomeg.org

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük