Blog

Russ vagy Ruttkai? 29. vagy 31.?

Hogy Ruttkai Éva nem ezzel a családnévvel született, ezt kedvelői már valószínűleg mind tudják. De mikor is született valójában, ki volt a keresztanyja és volt-e második keresztneve? Mai kis születésnapi írásunkból mindezekre fény derül.

Ruttkai Éva Russ Évaként látta meg a napvilágot 1927-ben, tehát éppen 93 évvel ezelőtt, a Szegedről származó Russ (Rüss) Márk és a tiroli (azaz morvaországi) Podrabski Emma hatodik gyermekeként. Igen, hatodik, de a felnőttkort mellette csak két bátyja, Ottó és Iván érte meg.

A három Ruttkai, 1928. karácsony

Az Álomszínészpár című könyv tanúsága szerint az édesanya mindegyik gyermekét otthon, a Garay utca 29–31. szám alatt hozta világra, Évike születése előtt

„elhatározta, hogy ha kislánya születik, összeszorítja a fogát, nem fog kiabálni. Kiabálás nem, de volt nagy öröm. A boldog édesapa pezsgőt bontott, még az újszülött szájacskáját is megnedvesítette vele. Hiszen szilveszter volt! Illetve…”

Nos igen… mikor is született Ruttkai Éva? Az édesanya szerint 1927. december 31-én, a tájékozottabbak bizonyosan még azt is tudják: kérlelte az orvost, január 1-jét írja be, egy nőnél számít, hogy így mindig egy évvel „fiatalabb” volna. A hivatalos névadási értesítőben, illetve a később kiállított keresztlevélben is december 29-e szerepel – talán a vita hevében az orvos véletlenül az első házszámot írta a dátummal is egyező második helyett? Ezt már sosem tudjuk meg…

A két születési iratból viszont kiderül még egy-két érdekesség. Például az, hogy Ruttkai Évának van egy második keresztneve is, Ilona. Nem elképzelhetetlen, hogy ezt a nevét a keresztanya neve után kapta, ugyanis ő nem volt más, mint Bársony Istvánné, született Dajbukát Ilona – már legalább is az itt látható keresztlevél alapján.

Minden estre, azt gondolom, egyet érthetünk Gábor Júliával:

„Mi természetesen nem törődtünk a papírokkal, és minden évben december 31-én ünnepeltük anyu születésnapját. Ez mégis jobban illik egy színésznőhöz!”


A képek és idézetek forrása: Gábor Júlia – Szigethy Gábor: Álomszínészpár. H. n. Helikon Kiadó, 2010. 24–28. old.

A kiemelt képen: 1969 szilveszterén.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük