Blog

Születésnap

Az élőt kínálja gyümölccsel tavasz, nyár,
És kínálja borral a tél,
De én már tudom, miből él a halott:
A halott könnyekből él.

Karinthy Frigyes

Egy évvel ezelőtt éppígy emlékeztem: szomorú, hogy a mindenkinek vidám születésnapot mi ugyanúgy, kicsit bánatosan ünnepeljük. Ez a „kicsit” most, hogy írom ezeket a sorokat jutott eszembe. Mert csupán annyit akartam írni, hogy bánatosan ünneplünk, hiszen hiába ma 78 éve született Latinovits Zoltán, már nagyon sok éve nincsen közöttünk, és ez a nap, amikor többet, jobban gondolunk rá, szintén csak azt juttatja eszünkbe, hogy nincsen.

De miért kell ennek így lennie?! – tette fel bennem rögtön a kérdést az optimista énem, és azonnal beszúrtam azt a „kicsit”. Mert bánatunk van, ez kétségtelen. De születése napján annak örvendjünk, hogy megszületett, hogy itt élt, ha nagyon is átvitt értelemben hangzik az én számból, de mégiscsak közöttünk 45 évet, alkotott, és annyit adott, amit más 90 év alatt sem. Örvendjünk, hogy hangszalagok, videó-felvételeg őrzik az alakításait, vallomásait, hogy egyre-másra jelennek meg a Róla, Vele kapcsolatos könyvek.

Isten éltessen helyett Isten nyugtasson, Latinovits Zoltán, adja Isten, hogy nyugodtan alhass, hogy elmondhassuk: olyan országban élünk, melyet Te is szerettél volna!!

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük